52 år har gått

Publicerad Sunday, 27 May 2012

Den 27 augusti 1960 ryckte specialkompaniets skyttegrupp A ut från infanteriskjutskolan i Rosersberg. En av grabbarna var Bertil Nyh, hans nummer var 505 och han hade öknamnet ”Sumpan”. Lördagen den 19 maj var han på besök hos sin bror i Stockholm och passade då på att besöka Rosersberg och vi fick träffa Bertil för en trevlig pratstund.

Öknamnet kom ifrån att han var född i Sundbyberg utanför Stockholm.

Bertil kom att ägna sitt arbetsliv inom restauranger som kock, servitör, hovmästare och restaurangchef. Han började sin utbildning som kocklärling på Hasselbacken i Stockholm där han gick alla deras utbildningar.

Han har också fått diplom av Tore Wretman, arbetat i England och Paris. I Stockholm har han jobbat på restaurangerna Hasselbacken, Stallmästargården, Cecil, Hotell Continental, Hotell Anglais, Stekhuset Falstaff, Cajsa Varg och Carlton. En sommar arbetade han på Falsterbohus.

1977 läste Bertil en annons i Dagens Nyheter att Grand Hotell i Helsingborg sökte en hovmästare. Han sökte jobbet och fick det. Jobbet innebar att han sålde sitt hus i Viksjö utanför Stockholm och flyttade till Helsingborg. Helsingborg upplevde Bertil direkt som Stockholm i miniatyr. Norr, söder, kuperat, vatten men framför allt nära till allt och inga köer.

Författare

Källor

  • Bertil Nyh

Bilder