Ämne: PERSON: VÄRNPLIKT
Den 27 augusti 1960 ryckte specialkompaniets skyttegrupp A ut från infanteriskjutskolan i Rosersberg. En av grabbarna var Bertil Nyh, hans nummer var 505 och han hade öknamnet ”Sumpan”. Lördagen den 19 maj var han på besök hos sin bror i Stockholm och passade då på att besöka Rosersberg och vi fick träffa Bertil för en trevlig pratstund.
Läs mer
Torsdagen den 12 november träffade vi Björn Stavö hemma i bostaden i Märsta. Han ryckte in på Svea Livgarde 1957 där han gjorde sin grundutbildning. Därefter blev han överflyttad till infanteriskjutskolan i Rosersberg.
Läs mer
Söndagen den 13 juli 2008 träffade vi Rune Andersson från Hallstahammar. Dagen för intervjun var han i Rosersberg. Han ingick i infanteriskjutskolans övningskompani och låg på granatkastargrupp nummer 1 där han skötte inställningen av riktinstrumentet.
Läs mer
Måndagen den 30 juli 2012 träffade vi Allan Samuelsson från Göteborg. Den 5 maj 1960 ryckte han in tillsammans med 79 andra värnpliktiga till Infanteriskjutskolans sista kasernkompani för 13,5 månaders tjänstgöring. Han var yngst av sex syskon och uppväxt på sin fars gård vid samhället Remmene i Västergötland, Herrljunga kommun.
Läs mer
Resan vid inryckningen gjordes oftast med tåg innan buss mötte upp vid Rosersbergs station för vidare transport till InfSS. Vid framkomsten blev man hänvisad till en uppsamling. Vid tygförrådet erhöll den värnpliktige en packad plomberad persedelsäck med uniform, utrustning och ett persedelkort.
Läs mer
Vid ett tillfälle när vi var nere och gick på det gamla övningsfältet var vi inne i några bunkers. Det är 49 år sedan skjutandet och utbildandet av officerare och värnpliktiga på skjutskolan i Rosersberg upphörde. Åren som gått har tagit bort det mesta som grabbarna skrivit med krita på väggarna men i en av dem hittade vi texten ”Leif Hedbom 1/6 -59 - 88 pm - Sthlm”.
Läs mer
Den 4 maj 2013 samlades Bertil Nyh, Göran Löndahl, Olle Fihnn och Sture Heiman vid hamntorget i Helsingborg till en återträff. 1959-60 gjorde de sin värnplikt tillsammans vid InfSS i Rosersberg.
Läs mer
Vi blir uppringda
Måndagen den 24 november 2008 fick vi ett samtal från Uppsala kommuns kundinformation. De hade fått ett mejl från Lars-Olof Magnusson som låg vid Infss sommarhalvåret 1947. Han var signalist och lydde i förläggningshänseende under I 8 i Uppsala.
Läs mer
Tisdagen den 6 maj 2008 träffade vi Sven Johansson hemma i Märsta. Sven kommer från Västergötland (Skövde) där han bodde på gården Noregården. Han gjorde andra delen av sin gruppchefsutbildning vid skjutskolan i Rosersberg. De första 6 månaderna gjordes på I15 i Borås med uppehåll över vintern 1946.
Läs mer
Jag blev tilldelad Specialkompaniet, 1:a cykelskytteplutonen. Det där med "Special" lät ju spännande men "cykel" gav mig associationer som inte alls handlade om alla de amerikanska krigsfilmer som jag hade sett tidigare. Inte fasingen cyklade John Wayne omkring och sköt från en cykel!
Läs mer
Onsdagen den 16 juni 2010 träffade vi Lars Rosenqvist från Laxå. Han gjorde sin värnplikt på infanteriskjutskolan i Rosersberg med inryckning på hösten 1957 och utryckning eftersommaren 1958.
Läs mer
Vi har hittat en intervju som gjordes 1948 vid skjutskolan i Rosersberg. Rekryterna Hillman och Hjort var inte helt nöjda med grundutbildningen.
Läs mer
Torsdagen den 25 september 2008 träffade vi Lars Wedberg från Rosersberg. Intervjun gjordes hemma i hans bostad i slottsområdet, där han är född och uppvuxen. Han gjorde värnplikten på skjutskolan och började redan dagen efter den militära utryckningen jobba på skolans motorverkstad som bilmekaniker.
Läs mer
På vägen upp mot oxstallet hade skolan sin vaktlokal. Storleken på lokalen
var ca 39 kvadratmeter och var målad i en grön färg. I lokalen fanns också en
arrest som användes vid akuta tillfällen annars fick personerna som skulle
avtjäna sina straff åka till Svea livgarde i Sörentorp.
Läs mer