Rapport från återträff

Den 4 maj 2013 samlades Bertil Nyh, Göran Löndahl, Olle Fihnn och Sture Heiman vid hamntorget i Helsingborg till en återträff. 1959-60 gjorde de sin värnplikt tillsammans vid InfSS i Rosersberg.

Dagen kom att återspegla det svenska försvaret både på marken och i luften. Först åkte vi till Djuramåsa Beredskapsmuseum. Vid Djuramåsa finns mycket av det svenska försvaret bevarat från beredskapstiden och det kalla kriget och som även var i bruk när de gjorde sin värnplikt. I museets unika vapensamling finns det en Ksp 58 som killarna var bland de första att använda vid InfSS i Rosersberg. Efter varje skjutning skulle ett formulär fyllas i hur vapnet fungerade under skjutningen.

Även ett besök vid den nerlagda flygflottiljen i Ängelholm fanns med på programmet. Här på museet kunde man bland annat beskåda flygplan som Jas 39 Gripen och Sf37 Viggen samt en räddningshelikopter som var i tjänst fram till 31 dec 2002 när F10 upphörde som flottilj .

Att beskåda krigets maskiner skapar hunger och vid återkomsten till Helsingborg var det dags att ”tura” till Helsingör. Ombord intogs en god middag med tillbehör.

Efter den goda middagen var det dags att summera dagen. Alla var eniga om att dagen varit givande, med besöken på museerna men mest att få träffas igen och prata gamla minnen.

Strid i mörker - Skyttekompaniets innästling

Bland det man pratade om under dagen var den film som spelades in 1960 vid InfSS i Rosersberg. En film som de värnpliktiga vid skyttegrupp A var med i som skådespelare. I sekvensen här bredvid spelar Skyttegrupp A:s "804" Andersson bataljonspastor.

Framtida återträffar

En förhoppning man har är att kunna träffas igen 2014 då vid Rosersberg och att fler från skyttegrupp A har möjlighet att vara med.

På söndagen passade jag på att besöka Bo Johnson som på grund av en dålig höft tyvärr inte kunde vara med vid träffen. Hos Bo tillbringade jag eftermiddagen och fick bland annat en trevlig pratstund om tiden vid InfSS.