Hemvärnets fälttävlan dominerades av Upsala

Publicerad den 9 juni 1958

Upsala hemvärn har förr om åren haft svårt att få någon fullträff vid den årliga fo-fälttävlan – i fjol vann man hårfint och gick vidare till rikstävlingen i Rosersberg – men i år var det aldrig tal om något hot från de övriga 20 lagen.

Frågan är om Upsala någonsin haft så bra lag i elden, och just i år är naturligtvis rikshemvärnstävlingen inställd! Laget vann både huvudtävling och stridsskjutning med god marginal på söndagen i terrängen nordost om Almunge hemvärnsgård och på andra plats kom Listlena, ett lag som har en förvånande förmåga att placera sig i toppen varje år.

Den här gången hade hemvärnsofficeren kapten Sven Pernler och hans rutinerade medhjälpare lagt upp tre gruppstridsskjutningar, varav en synnerligen svårbemästrad stridssituation i bebyggelse, en fältskjutning och en kombinerad sprängtjänststation – den senare att föredra framför de förut vanliga anordningarna, där hela gruppen sattes in på ett enda arbete. Tävlingen löpte smidigt och tidsmässigt bra, och man kan i det sammanhanget konstatera att åtminstone fo 47 har möjligheter att genomföra en rikstävling om nu motståndet till nästa år blir för stort vid skjutskolan i Rosersberg.

På förmiddagen överlämnade fo-chefen, överste K. G. Samuelson, hemvärnets förtjänstmedalj i guld till kapten Sven Pernler, ordföranden i Uplands lottaförbund, fru Agneta Fjaestad, hemvärnsman O. R. Björkman, Jumkil, och hemvärnscheferna W. Anderson, Wänge, och A. Johanson, Järlåsa.

Fo 47:s förtjänstmedalj tilldelades hemvärnsman K. V. Unge, Hacksta, stf hv-chef B. Johansson, Listlena, V. F. Eriksson, Funbo och S. A. J. Aronsson, Kungs-Husby, hv-plutonchef K. J. H. Jansson, Månkarbo och hvgruppcheferna E. J. Petterson, Knivsta och A. F. Anderson, Tillinge.

Resultatet av lördagens tävling blev:

Huvudtävlingen:

 1. Upsala 772 poäng.
 2. Listlena 700.
 3. Jumkil 693
 4. Vendel 649
 5. Öregrund 647

Stridsskjutningen:

 1. Upsala 662
 2. Listlena 614
 3. Jumkil 609
 4. Öregrund 578
 5. Långtora 574

Individuell fältskjutning gevär:

 1. I. Janson, Upsala, 30 – 51
 2. L. Swahn, Upsala, 30 – 50
 3. E. Petterson, Tensta, 30 – 46
 4. J. Olsson, Östhammar, 30 - 34
 5. S. Andersson, Öregrund, 29 – 51
 6. Å. Shenning, Långtora, 29 – 47
 7. G. Hjertz, Vendel, 29 - 33

Källor

 • Uppsala Nya Tidning